Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Μικροί καλλιτέχνες

Όσοι έχουμε παιδάκια το ξέρουμε καλά οτι "αγκαλιάζουμε" μικρούς καλλιτέχνες, άγουρους μα συνάμα αυθεντικούς στην ολότητά τους... Η παιδική φαντασία, αμόλυντη και ενθουσιώδης, μπορεί να μετατρέψει τα πιο καθημερινά και ταπεινά υλικά σε όμορφες δημιουργίες. Κι επειδή συνήθως είναι ο δρόμος και όχι η Ιθάκη που μας συναρπάζει, τα παιδιά δημιουργώντας πλάθουν παράλληλα και ιστορίες, τις οποίες ζουν την ώρα εκείνη. Τα παιδιά συνήθως δε ζωγραφίζουν απλά μια θάλασσα, αλλά τη φαντάζονται μπροστά στα μάτια τους λες και τους καλεί για κολύμπι, βουτιές και ψάρεμα. Όταν ζωγραφίζουν μια παιδική χαρά, τραμπάλες και μονόζυγα είναι ήδη επάνω και με φανταστικούς φίλους τρέχουν, γελούν και παίζουν. 
    Δεν είμαι ειδική, ούτε χρίζομαι ως τέτοια. Κι αυτό που γράφω τώρα, δεν είναι άλλο από τις εμπειρίες που μου χαρίζει το μυρμηγκάκι μου καθημερινά, το οποίο γεμάτο από ζωντάνια κι όρεξη για ζωή στο κάθετί βλέπει ευκαιρία για χαρά κι αγάπη....

Με ό,τι βρούμε μπροστά μας, από ξεφούσκωτα μπαλόνια μέχρι κομμάτια φελιζόλ, από καλαμάκια μέχρι κομμάτια από περιοδικά, όλα μα όλα σε κάτι χρησιμεύουν, κάπου "κολλάνε" και το παιχνίδι μέσα από την "τέχνη" ξεκινάει.

Τα σπίτι μας, θαρρώ, όπως και κάθε άλλο σπίτι με παιδάκια, σε τίποτε δε διαφέρει από πραγματικές εκθέσεις ζωγραφικής και εικαστικών. Αλλού θα βρεις μια ζωγραφιά με τέμπερα, σε άλλο δωμάτιο δημιουργία  χαρτοκολλητικής, αλλού μία κατασκευή με πλαστικά κουτάλια και ρολλά από χαρτί υγείας, ολόκληρο το σπίτι μία Πινακοθήκη!

Να μερικά έργα από την προσωπική μας συλλογή:

Εδώ το έργο πήγαινε για χιονάνθρωπος, μα μάλλον σε ξωτικό φέρνει, γλυκύτατο ομολογουμένως και κεφάτο. Έχουμε χρησιμοποιήσει κομμάτια φελιζόλ, τσόχα για το σκουφί, καλαμάκι για την πίπα, κουμπιά και πλαστικά ματάκια.


Εδώ, έτερο έργο της καλλιτέχνιδος, κόψαμε και κολλήσαμε το κοριτσάκι το οποίο κατόπιν ζωγράφισε το μυρμηγκάκι και του βάλαμε να κρατάει ένα σκασμένο μπαλόνι καρδούλα που είχαμε.


Και τέλος, δε θα μπορούσε να λείπει από τη συλλογή μια θάλασσα με καραβάκι. Λίγο φουρτουνιασμένη μα με πολλά ψαράκια μέσα της- μικρά αυτοκολλητάκια και μία βάρκα κόκκινη κόκκινη κι αστραφτερή. Πάμε καπετάνισσα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου