Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Κολατσιό για "μεγάλα" παιδιά

Τώρα που επιστρέφουμε σιγά σιγά από τις καλοκαιρινές διακοπές μας, διαπιστώνουμε πως το πάνω κουμπάκι στο παντελόνι μας, μας σφίγγει ανησυχητικά. Κι αναρωτιόμαστε... Μήπως φταίνε τα παγωτάκια που με λαχτάρα τρώγαμε αναζητώντας λίγη δροσιά στον ουρανίσκο μας; Μήπως φταίνε οι δροσερές μπυρίτσες που συνόδευαν επάξια τα τραγανά τηγανιτά καλαμαράκια μας; Μήπως φταίνε όλες αυτές οι λιχουδιές που απολαύσαμε τις μέρες της ξεκούρασης; Είτε ασυνείδητα, βλέποντας το κύμα να σκάει στο μικρό λιμανάκι δίπλα στον αγαπημένο μας ή και ενσυνείδητα, -δε θα πεθάνουμε κιόλας βρε αδελφέ!-, το λαχταρίσαμε - το φάγαμε, όπως και να χει, τώρα νομίζω είναι μια καλή περίοδος να μπούμε σε μια σειρά. Χωρίς υπερβολές και υστερίες, ας φτιάξουμε και πάλι το ρυθμό της διατροφής μας, ώστε το κουμπάκι του παντελονιού μας να έρθει στη θέση του.

Σημαντικό ρόλο στην καθημερινή διατροφή όσων εργάζονται έξω από το σπίτι, είναι το φαγητό που καταναλώνουν κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Η εμπειρία μου λέει πως είτε θα μασουλάμε κάτι  θερμιδοφόρο όλη την ώρα, είτε θα μένουμε νηστικοί ολημερίς και το βράδυ γυρνώντας στο σπίτι, θα πέφτουμε λαίμαργα στο βραδινό φαγητό. Από όσο ξέρω και τα δύο κρύβουν διατροφικά λάθη.

Άλλο σημαντικό στοιχείο, είναι το είδος του φαγητού που καταναλώνουμε. Αν είμαστε οι καλύτεροι φίλοι της υπεύθυνης του κυλικείου και γι αυτό φταίνε οι συχνές επισκέψεις μας σε αυτό, τότε κι εδώ κάτι δεν πάει πολύ καλά. Το σπιτικό φαγητό, ακόμα κι αν είναι ένα τοστ με τυρί, κατά τη γνώμη μου, υπερέχει  έναντι ενός τυποποιημένου προϊόντος. 

Να λοιπόν, μερικές ιδέες για υγιεινό κολατσιό ή γρήγορο γεύμα για τη δουλειά:

  • Σπιτικά σάντουιτς ή τοστ με ψωμάκι ολικής άλεσης, τυριά χαμηλών λιπαρών, ντοματούλα και μαρουλάκι
  • Σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα
  • Σπιτικό ελαφρύ κέικ 
  • Σαλάτες (τονοσαλάτα, κοτοσαλάτα, μακαρονοσαλάτα, σαλάτα με φακές)
  • Ακόμα και μια μικρή μερίδα από το φαγητό που μας περίσσεψε από την προηγούμενη ημέρα
Αρκεί να βάλουμε λίγη φαντασία, χρώμα και γεύση και το κολατσιό της δουλειάς θα μας προσφέρει απόλαυση, αλλά και θα μας προστατεύσει από υπερφαγία όταν γυρίσουμε αργά το απόγευμα κατάκοποι στο σπίτι. Ούτε, η απόλυτη αποχή από το φαγητό θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τη μέρας μας.
   Άλλωστε, χρειαζόμαστε ενέργεια. Οι περισσότεροι γυρνώντας έχουμε μικρά παιδάκια που μας περιμένουν με λαχτάρα για να μας δουν και να παίξουμε μαζί τους. "Πάω σπίτι μου, ήρθαν οι γονείς μου!", λέει το μικρό μου μυρμηγκάκι στη γιαγιά του, μόλις μας ακούει να κλείνουμε την εξώπορτα του σπιτιού.

Να, λοιπόν, τι θα μασουλήσουμε εμείς σήμερα στη δουλειά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου