Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Για τα πανηγύρια!

Τώρα το καλοκαίρι οι γιορτές δίνουν και παίρνουν. Ξεκινώντας με τους Πρωταποστόλους Πέτρο & Παύλο, μετά των 12 Αποστόλων, των Κοσμά & Δαμιανού, κι έπειτα της Αγίας Κυριακής, του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Φανουρίου... τόσες γιορτές, τόσα ονόματα, τόσο μεγάλη χάρη.

Στην ελληνική παράδοση ο εορτασμός ενός Αγίου, συνήθως συνοδεύεται από μεγάλο γλέντι, ιδίως τα καλοκαίρια. Όλοι μας έχουμε άλλωστε να θυμηθούμε κάποιο πανηγύρι, του χωριού μας ή γειτονικό. Το κρεατάκι στη λαδόκολλα, κρασάκι άφθονο και το χορό να σέρνουν οι κοπέλες.

Στις πόλεις, βέβαια, τα πράγματα είναι πιο ήσυχα. Όμως κι εκεί θα δει κανείς τα εμπορικά να μεταφέρονται από ενορία σε ενορία, μαλλί της γριάς και γλειφιτζούρια κοκοράκια να είναι πρώτα στη λίστα της πανήγυρης.

Εχθές, λοιπόν, Πέτρου & Παύλου, πήραμε το μυρμηγκάκι και πήγαμε στην εκκλησία της γειτονιάς μας που γιόρταζε. Αν και ο κόσμος ήταν πολύς, ο εσπερινός ήταν όμορφος και κατανυκτικός. Προσκυνήσαμε, ανάψαμε το κεράκι μας (το μυρμηγκάκι πρώτο) και πήραμε ωραίο και μοσχομυρισμένο άρτο. Κάτσαμε στο προαύλιο και τον φάγαμε με λαχτάρα, ενώ το μυρμηγκάκι χάζευε ένα χαριτωμένο συντριβάνι.

Εδώ ο Ναός ήσυχος σε αντίθεση με αυτές τις μέρες που σφύζει από ζωή


Ήμασταν κοριτσοπαρέα, με τη Γιωργία, την Ελένη και το μυρμηγκάκι. Έπειτα, κατηφορίσαμε και κάναμε την παραδοσιακή βόλτα στους πάγκους με τα παιχνίδια και τα λοιπά καλούδια (από εσώρουχα  -με το παρδόν-, μέχρι και κατσαρόλες). Τα κορίτσια πήραν στο μυρμηγκάκι ένα μικρό παιχνίδι και την κέρασαν γλειφιτζούρι κοκοράκι. Τι χαρά! Όλα καινούργια για τη μικρούλα μας. 

Η βόλτα μας τελείωσε με κούνιες, κουβεντούλα και υποσχέσεις για ανανέωση του ραντεβού μας για της Αγίας Κυριακής. Είμαστε τυχεροί! Έχουμε κοντά μας ένα εκκλησάκι στη χάρη της...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου