Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

"Με ένα βιβλίο ο κόσμος αλλάζει"

Το πιστεύω...


Δεν ξέρω αν είναι ουτοπικό, ρομαντικό, τρελό, ανεδαφικό, απραγματοποίητο κι όλα τα σχετικά, όμως εγώ το πιστεύω. 

Ένα βιβλίο μπορεί να αλλάξει τόσο τον εσωτερικό μας κόσμο, όσο και τον κόσμο που ζούμε. Όταν κάποιος μπορεί να πιστέψει σε κάτι κι όχι μόνο να το περιφέρει ως σύνθημα, τότε ίσως οι ιδέες αποκτήσουν νόημα και ουσία. Γενικότερα. Όσον αφορά στα βιβλία, θα συνεχίσω να είμαι τρομερή μαχήτρια στον αγώνα της αγάπης τους και της φιλαναγνωσίας.

Πόσο θα ήθελα να ήμουν στη Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες που πραγματοποιείται η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα, η ελληνική – και διεθνής – οικονομική κρίση αποτελεί την ειδική θεματική ενότητα που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου (με σειρά διαλέξεων από Έλληνες και ξένους οικονομολόγους, φιλοσόφους, ιστορικούς κ.ά., καθώς και την παρουσίαση δέκα βιβλίων– φετινών εκδόσεων αποκλειστικά για την οικονομική κρίση).
  Φέτος, τιμώμενη χώρα είναι η Σερβία και στην έκθεση θα βρεθεί ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα, που θα παρουσιάσει την ελληνική μετάφραση του βιβλίου-αυτοβιογραφίας του, με τίτλο: «Κι εγώ που είμαι σ’ αυτή την ιστορία».
  Στο περίπτερο της τιμώμενης χώρας αναμένονται επίσης Σέρβοι συγγραφείς (γνωστοί στην Ελλάδα από μεταφράσεις των βιβλίων τους): ο Βλάντισλαβ Μπάγιατς ( «Χαμάμ Βαλκάνια» και «ο Μέγας Αλέξανδρος στη γη των Κελτών»), ο Ντούσαν Κοβάγιεβιτς (θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος του βραβευμένου «Αντεργκράουντ»), ο Τούρκος Εντέμ Ελντέμ, ο Κροάτης Γκόραν Φέρτσετς, η Βρετανίδα Βικτόρια Χίσλοπ, ο Αυστριακός ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ, ο Ισραηλινός Εντγκαρ Κέρετ καθώς και περισσότεροι από 100 Έλληνες λογοτέχνες.

Συγκεκριμένα:
  • Έξι συνολικά εκδηλώσεις και συζητήσεις της διοργάνωσης αφορούν την οικονομική κρίση ως «ελληνικό» και διεθνές» φαινόμενο, τα προβλήματα της Ελλάδας σε σχέση με την πρόσφατα παραγόμενη ιστοριογραφία, την εικόνα της Ελλάδας στη Γερμανία, τις όψεις και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην παραγωγή σκέψης και τη συγγραφή.
Τα δέκα σημαντικά βιβλία της χρονιάς για την κρίση (ελληνικές εκδόσεις) παρουσιάζονται συνολικά το απόγευμα του Σαββάτου (18.00) στην αίθουσα Γιώργου Ιωάννου – περίπτερο 15.
  • Αφιερωμένη στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της από τους βαλκανικούς πολέμους, είναι η θεματική έκθεση (με τίτλο «Ο αιώνας της Θεσσαλονίκης») που φιλοξενείται στο περίπτερο 13 της έκθεσης.
Ειδικές εκδόσεις, (300 τίτλοι βιβλίων), ντοκιμαντέρ, τεκμήρια από τους βαλκανικούς πολέμους, αποκόμματα εφημερίδων φιλοξενούνται στα 150 τ.μ του ειδικά διαμορφωμένου περιπτέρου.

  • Περιπάτους πολιτισμού τιτλοφορεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης τη σειρά πολλαπλών εκδηλώσεων με θέμα το βιβλίο, αλλά και την πολυπρόσωπη «σχολή Θεσσαλονίκης» στη λογοτεχνία.
Σε μία διαδρομή, που ξεκινάει από τα περίπτερα της Έκθεσης και με τη βοήθεια ενός χάρτη που θα μοιράζεται δωρεάν στην είσοδο, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία πρωτότυπη και λογοτεχνική περιδιάβαση στην πόλη, να ανακαλύψουν τους συγγραφείς της Θεσσαλονίκης του 20ού αιώνα και να διαβάσουν ποιήματα ή αποσπάσματα πεζογραφημάτων, που θα αναρτηθούν σε μεγάλα banners, έξω από ιστορικά και νεοκλασικά κτίρια, όπως η Δημοτική Πινακοθήκη, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Κτίριο της ΧΑΝΘ, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Λιμάνι και το Αεροδρόμιο.

Το βράδυ της Παρασκευής (19.00) θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Λευκό Πύργο. Στη συναυλία, αντί για εισιτήριο οι θεατές θα προσφέρουν … βιβλία. Τα βιβλία που θα συγκεντρωθούν θα παραχωρηθούν για την ενίσχυση των βιβλιοθηκών του Εκκλησιαστικού Λυκείου της Μητρόπολης Νεάπολης και Σταυρούπολης, του Ελληνικού Παιδικού Χωριού Φιλύρου, της ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, της Μονάδας Συμβουλευτικής Κρατούμενων Θεσσαλονίκης του ΚΕΘΕΑ, της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων «Άρσις», του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα» και του Δημοτικού Σχολείου και νηπιαγωγείου Όσσας.
  • Την Κυριακή 27 Μαΐου, στο κλείσιμο της έκθεσης, οκτώ ποιητές της πόλης ξεκινούν μαζί με μουσικούς με το τουριστικό λεωφορείο Hop on – HopOff, από την είσοδο της HELEXPO (είσοδος Εγνατίας), διαβάζοντας ποιήματα και κείμενά τουςμε θεματική τη «λογοτεχνία ως όχημα» - κυριολεκτικά ή μεταφορικά.
Το λεωφορείο θα κάνει το γύρο του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, ενώ θα σταματάει σε συγκεκριμένα σημεία, όπου θα ανεβάζει – κατεβάζει κόσμο (είσοδος HELEXPO / Εγνατία, πλατεία Αριστοτέλους, Αλκαζάρ, πλατεία Ελευθερίας, Λευκός Πύργος, είσοδος HELEXPO / Εγνατία).
Η εκδήλωση έχει τίτλο «Hop on – Hop Off με όχημα τη λογοτεχνία» / Βόλτα στην πόλη με το τουριστικό λεωφορείο, πραγματοποιείται στις 27 Μαΐου από τις 18:00-20:00 μ.μ. (είσοδος ΔΕΒΘ, Εγνατία).

Η έκθεση διαρκεί έως τις 27 Μαΐου.


Και για να πούμε λίγο και τα του οίκου μας, ο Δημήτρης κι εγώ είχαμε πάει στη Θεσσαλονίκη για την 5η Διεθνή Έκθεση το 2008, τότε που ήμασταν στην αρχή της γνωριμίας μας. Τότε τιμώμενη χώρα ήταν η Γαλλία. Μάλιστα, είχα μιλήσει σε σχετική ημερίδα που διοργάνωνε το ΕΚΕΒΙ με την ΕΕΒΕΠ. Είχαμε περάσει κ α τ α π  λ η κ τ ι κ α! Πολύ θα ήθελα να μας δινόταν η ευκαιρία να ξαναπάμε, τώρα πια και μαζί με το μυρμηγκάκι μας...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου